Αυτή η περίοδος που ο καιρός αλλάζει συνήθως είμαστε ευάλωτοι σε κρυλογήματα και λοιμώξεις. Η κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να διαδραματήσει σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού ενάντια στις ασθένειες. Γι’αυτό τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος του πιάτου μας καθημερινά. Στόχος μας πρέπει να είναι 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, είτε είναι φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα, αποξηραμένα φρούτα ή και χυμός. Όσο πιο μεγάλη ποικίλια επιλέγουμε στα φρούτα και τα λαχανικά τόσο πιο μεγάλη ποικιλία σε θρεπτικά συστατικά προσλαμβάνουμε και τόσο μεγαλύτερη άμυνα έχει ο οργανισμός. Πιο κάτω θα δούμε κάποια από τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά και τι ευεργετικές ιδιότητες έχει το καθένα από αυτά.
Η αγκινάρα είναι ένα απο τα λαχανικά της εποχής που χρησιμοποιούμε είτε ωμό με λεμόνι, είτε ψητό/ βραστό. Τα 100γρ. ωμής αγκινάρας μας δίνουν μόλις 45 περίπου θερμίδες. Είναι πλούσια σε αντιοξειδοτικά στοιχεία. Μελέτες έχουν κατατάξει την αγκινάρα στη 1η θέση σε περιεκτικότητα αντιοξειδοτικών ανάμεσα στα λαχανικά. Κατεπέκταση η αγκινάρα μπορεί να προσφέρει προστατευτικό ρόλο κατά διαφόρων μορφών καρκίνου. Από διάφορες μελέτες έχει διαπιστοθεί ότι το εκχύλισμα των φύλλων της αγκινάρας μπορεί να μειώσει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε διάφορες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη, του μαστού καθώς και της λευχαιμίας.
Η αγκινάρα λόγω της περιεκτικότητας της σε αντιοξειδοτικά, όπως η κυναρίνη και η σιλυμαρίνη, είναι ωφέλημη και στο συκώτι. Η κατανάλωση αγκινάρας μπορεί να μειώσει το λίπος στο συκώτι και να προστατεύσει τα κύτταρα του .
Επίσης η αγκινάρα βοηθά το πεπτικό σύστημα, την ανακούφηση των γαστρεντερικών προβλημάτων και δρά σαν φυσικό διουρητικό.
Λόγω της περιεκτικότητας της σε βιταμίνη Γ, η αγκινάρα μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση της οστικής μάζας, την μείωση των καταγμάτων, και την προστασία κατά της οστεοπόρωσης.
Τα φύλλα της αγκινάρας μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της LDL (κακής χολήστερίνης) και στην αύξηση της HDL (καλής χοληστερίνης).
Τέλος η αγκινάρα αποτελέι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών. Η κατανάλωσητης αγκινάρας μπορεί να βοηθήσει κατά της δυσκοιλιότητας, να συντίνει στο αίσθημα του κορεσμού και επομένως να βοηθήσει και στην ρύθμιση του σωματικού βάρους.
Το σπαράγγι είναι ένα εποχιακό λαχανικό εξαιρετικά χαμηλό σε θερμιδική αξία (100γρ. σπαράγγια ωμά – 25 θερμίδες). Το αγαπημένα αγρέλια (άγρια σπαράγγια) με τα αυγά είναι ένας από τους εποχιακούς μεζέδες.
Τα σπαράγγια δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες (100γρ. καλύπτουν περίπου το 8% των ημερίσιων μας αναγκών), ό ταν είναι φρεσκοκομμένο το 90-95% του σπαραγγιού είναι νερό , και είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών.
Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε Βιταμίνη Γ, Βιταμίνη Ε και καροτένιο μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των ελέυθερων ριζών προσφέροντας έτσι αντικαρκινική ασπίδα στον οργανισμό και να καθηστερήσει την διαδικασία γήρανσης.
Τα σπαράγγια είναι επίσης μια καλή πηγή φυλλικού οξέως. Το φυλλικό οξύ εμπλέκεται στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, επηρεάζει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και είναι απαραίτητο στην δημιουργία των κυττάρων του αίματος (αιματοποίηση).
Προτιμήστε να τα καταναλώνετε βραστά ή στο φούρνο με λαδολέμονο. Αν πάλι προτιμάτε τον παραδοσιακό κυπριακό πιάτο αγρέλια με αυγά, ψήστε τα αγρέλια σας σε 1 κουταλιά λάδι ή βράστε τα αγρέλια πρίν να προσθέσετε τα αυγά. Καλό θα ήταν να περιορίζετε η κατανάλωση σπαραγγιών όταν κάποιος έχει υψηλό ουρικό οξύ διότι, είναι φαγητό πλούσιο σε πουρίνες.
Το ρόδι εκτός από ένα απολαυστικο και γευστικό φρούτο είναι γνωστό και για την αντιοξειδωτική του δύναμη. 1 μέτριο ρόδι (150γρ.) έχει 105 περίπου θερμίδες και περιέχει σίδηρο, βιταμίνη Α και Βιταμίνη Γ. Εκτός απο φρούτο και φυσικό χυμό το ρόδι μπορεί να δώσει μια ευχάριστη γεύση στις σαλάτες μας, τα δημητριακά προγεύματος, το γιαούρτι μας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μαγείρεμα για να δώσει ιδαίτερη γεύση στα κρέατικά.
Μέσα στα χρόνια το ρόδι έχει αποδεικτεί πολλές φορές ευεργετικό στην πρόληψη κατά καρκίνων και έχει συνδεθεί ιδιαίτερα με την προστασία του οργανισμού κατά την επανεμφάνηση του καρκίνου του προστάτη σε άτομα που έχουν υποστεί θεραπεία.
Είναι επίσης γνωστό ότι το ρόδι και ο χυμός του μπορούν να εμποδίσουν την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας που κτίζεται στα τοιχώματα των αρτηριών . Μια μελέτη που διεξήχθη στο Ισραήλ σε άνδρες εθελοντές έδειξε ότι η κατανάλωση φυσικού χυμού από ρόδι μπορεί να μειώση την πιθανότητα δημιουργείας αθηρωματικής πλάκας σαν συνέπεια αυξημένης κακής χοληστερόλης (LDL). Πιό πρόσφατες μελέτες έρχονται να επιβαιβαιώσουν τον ρόλο του ροδιού στην δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Επιστήμονες από το Καταλανικό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Επιστημών στην Ισπανία επισήμαναν ότι το ρόδι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων και των ευαίσθητων τοιχωμάτων του (το ενδοθήλιο). Η βλάβη του ενδοθηλίου ανοίγει τον δρόμο για την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης, η οποία αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα σε Καρδιαγγειακά προβλήματα.
Εποχιακά φρούτα και λαχανικά που συμβάλουν στην άμυνα του οργανισμού.